Lastenkirjaprojekti: Hattutarina

Lastenkirjaprojekti: Hattutarina

finnish

Olen toiminut useita vuosia lasten oppikirjakuvittajana ja alkanut kuvituksia tehdessäni saada ideoita ja inspiraatiota myös kirjoittamiseen. Viime syksynä tartuinkin sitten tuumasta toimeen ja ilmoittauduin Helsingin työväenopistolla kirjoituskursseille Kirjoitetaan lempeästi ja luovasti sekä Kirjoitetaan lapsille.

Kursseilla oli kannustava ilmapiiri sekä osaava opettaja ja pääsin aloittamaan kirjoittamisen rennolla otteella ilman paineita lopputuloksesta. Pienet tekstit eläinhahmoista syntyivät kuin itsestään ja niiden myötä myös laajempi tarina alkoi saada tuulta siipiensä alle.

Varsinaisen idean lastenkirjaani sain keväällä 2016 käytyäni Beriliinin eläintarhassa, jonne hävitin juuri ostamani kesähatun. Tapahtumasta syntyi Hattutarina, jossa eläintarhaan hävinnyt hattu on osana melkoisia kommelluksia. Eläimet löytävät hatun eivätkä ymmärrä sen käyttötarkoitusta alkuunkaan: hippokin pohtii onko kyseessä kenties vesikippo. Kysymykseksi jääkin, löytyykö hatulle hyvä käyttötarkoitus ja kenelle se lopulta kuuluukaan…!

Haluan tarinallani käsitellä lapsiakin pohdituttavia teemoja kuten luonnonsuojelua, ja kertoa kierrätyksen tärkeydestä. Tarinassa mietin myös, mitä tavaroista luopuminen tarkoittaa ja haluan painottaa aatetta, jossa asioista voi luopua hyvillä mielin kun ne ovat jollekin muulle tärkeämpiä tai hyödyllisempiä.

Hattutarinan kuvitukset syntyvät sekatekniikalla yhdistellen vesivärejä, puukyniä ja digitaalista kuvitusta. Tarinaa työstäessä hain myös Otavan kirjasäätiön apurahan, josta minulle myönnettiin 3000 € kirjan tekemiseen. Hattutarina valmistuu kevät-kesän 2017 aikana ja tarjoan sitä sitten kustantajalle – jäädään siis jännityksellä seuraamaan, miten Hattutarinan matka jatkuu!

Kuvitustililläni Instagramissa tullaan myös näkemään vilauksia Hattutarinan kuvituksista! 🙂 http://instagram.com/johannalumme