Talvinen Nuuksio / Noux in the Wintertime

Talvinen Nuuksio / Noux in the Wintertime

english

Last autumn I was able to visit Noux National Park — a while had passed since my last visit. The tall cliffs and forest views amidst the stunning autumn colours were the source of my inspiration for my last exhibit held in Galleria Contempo in October. Since then I’ve been making regular hikes to Noux to see nature put on a different spectacle for each time of the year.

Especially my last trip to Noux filled my mind with so many new ideas for my paintings. A few weeks ago I went for a hike in the silent snow-covered forest and was amazed by the change it had undergone. The decorative autumn foliage had little by little transformed into a more serene scenery as the winter days had passed. The red-brown pine trees stood tall with their silver green needles at the top, creating a beautiful contrast against the white-covered background. The best thing was that there were so many new paths to explore, as I was able to walk across the frozen lakes.  It felt incredible to stand where there had been water just a few weeks ago, and to see the same views from a totally new perspective.

Just wait and see what I will come up with next!

 

finnish

Viime syksynä pääsin vierailemaan pitkästä aikaa Nuuksion kansallispuistossa. Jylhät kalliot ja ruskan koristama metsämaisema kesän jälkeisessä väriloistossaan olivat inspiraationi lähde Galleria Contempossa pidettyyn lokakuun näyttelyyn. Olen sittemmin innostunut Nuuksiossa vaeltelusta nähdäkseni samat maisemat eri vuodenaikoina.

Sain valtavasti ideoita uusia maalauksia varten viimeisimmällä, parin viikon takaisella retkelläni. Kävellessäni hiljaisessa lumen peittämässä metsässä en voinut kuin hämmästellä sen muodonmuutosta. Luonnon värit ovat muuttuneet pikkuhiljaa talven edetessä ja nyt valkean lumen kontrastina seisoivat uljaana punaisen ruskeat männyn rungot ja korkealla oksissa männyn neulaset loistivat kaunista hopeaa. Kaikkein parasta oli se, että kävelyreitit olivat muuttuneet syksyn jälkeen aivan erilaisiksi kun polulta pystyi poikkeamaan järven jään ylitse. Tuntui erikoiselta nähdä samat maisemat järven jäältä aivan eri vinkkelistä, kun aiemmin olin saanut katsella luonnonmaisemaa vain polkujen ja rantaviivan määräämiltä paikoilta.

Jääkin nähtäväksi mitä maalaan seuraavaksi!