Graphic prints

Johanna Lumme grafiikkavedokset

Graphic prints

english

Alongside my oil paintings I am currently working on graphic prints. The graphic prints are similar in theme: they continue the summery scenes and atmosphere of the painting series “The Pond / Lähde”. (read more about my paintings here)

This Spring I have worked on the graphic prints in the city of Tallinn, which I have visited on day trips. After the graphic prints I made last Spring the process has become more familiar: first I painted the different layers of colour with black paint onto transparent film, after which each pattern was transferred onto a metal plate and later onto paper one ink at a time.

Watching the tranquil pastel colours build up on paper has been a lovely process to follow, and the end result combines themes familiar from my paintings and the lightness of a different technique.

There will be 4 different graphic prints produced in batches of around 75 prints. The prints can be bought directly from me or from Art Centre Salmela during the Summer exhibition (opening ceremony 10.6.2017). The prints will be ready by the end of April 2017, and inquiries about the work can be sent to my email johanna_lumme(at)hotmail.com.

 

finnish

Kevään öljyvärimaalauksieni ohessa työstän tällä hetkellä myös grafiikkavedoksia. Grafiikkavedokset ovat teemoiltaan maalausteni tapaan kesäisiä ja jatkavat “The Pond / Lähde” -maalaussarjan tunnelmointia. (lue lisää maalauksistani täältä)

Työskentelyni vedosten parissa on tapahtunut pääasiassa keväisessä Tallinnassa, jonne olen tehnyt päivävierailuja työskennelläkseni. Viime keväänä toteutettujen grafiikkavedosten jälkeen prosessi alkaa olla tutumpi: maalasin ensin mustalla maalilla työni eri väripinnat läpinäkyville kalvoille, jonka jälkeen kalvojen pinta yksi kerrallaan syövytettiin metallilevylle ja ajettiin painokoneella paperille erillisissä tasoissa.

Seesteisten pastellisävyjen rakentuminen paperille on ollut kaunista katseltavaa, ja lopputuloksissa yhdistyy maalauksistani tutut aiheet ja toisenlaisen toteutustekniikan tuoma keveys.

Grafiikkavedoksia on tulossa 4 erilaista ja erät ovat noin 75 kappaleen suuruisia. Vedoksia voi ostaa suoraan minulta tai tulevan kesänäyttelyn yhteydestä Taidekeskus Salmelasta (avajaiset 10.6.2017). Työt valmistuvat huhtikuun 2017 loppuun mennessä, alustavat kyselyt voi laittaa sähköpostiini johanna_lumme(at)hotmail.com.

 

johannalumme_printti2

johannalumme_printti3