Taidenäyttely Näsin Kartanolla / Art Exhibition in Porvoo

Taidenäyttely Näsin Kartanolla / Art Exhibition in Porvoo

english

At the end of May we celebrated the opening of the Summer art exhibition at the newly renovated Näsin Kartano in Porvoo – the old manor house which has only recently been opened for public. The exhibition, curated and organised by Galleria Hanna Kaarina, has been set up in the high-ceilinged halls of the historic house and the windows give out a lovely view over the Old Town of Porvoo.

When the gallerist Hanna Kaarina called me last Summer and asked if I would be interested in taking part in the exhibition, the whole concept sounded so lovely that I simply couldn’t say no. It is great to see old buildings being renovated and especially for the use of culture and arts – and I clearly was not the only one of that opinion, as there was enough people to form a queue outside. The final guest count was around 600!

Näsin Kartano resides on a hill next to a bridge leading into the Old Town of Porvoo, and is even lighting-wise like it was made for exhibiting art: the light flooding in from the big windows brought out the full spectrum of colour present in the OODI SUOMELLE -exhibition, which is also a part of the 100th anniversary programme of Finland. All nine of my paintings presented at the exhibition are a continuation of my series Lähde / The Pond: mystical summer evenings at the lakeside and the contrasts of yellow and purple shimmering on the surfaces of water and waterlilies.

Photographs : Jessica Niiranen

 

finnish

Toukokuun lopussa juhlistimme Porvoossa vastikään yleisökäyttöön avatun Näsin Kartanon kesänäyttelyn avajaisia. Galleria Hanna Kaarinan järjestämä näyttely on ripustettu historiallisen talon korkeisiin saleihin ja ikkunoista on upeat näkymät Porvoon vanhan kaupungin ylle.

Kun näyttelyn järjestänyt galleristi Hanna Kaarina soitti minulle viime kesänä ja kyseli kiinnostustani, koko konsepti kuulosti niin ihastuttavalta, etten voinut kuin suostua. On hienoa kun vanhat rakennukset kunnostetaan ja erityisesti kulttuurikäyttöön – ja samaa mieltä taisi olla moni muukin, sillä näyttelyn avajaisiin väkeä riitti jonoksi asti: kaiken kaikkiaan vieraita oli 600 pintaan.

Vanhaan kaupunkiin johtavan sillan vieressä kukkulalla lepäävä Näsin Kartano oli valoltaankin kuin taiteelle tehty: isoista ikkunoista tulviva valo päästi OODI SUOMELLE -näyttelyn väriloiston valloilleen. Itseltäni Suomi100-ohjelmassakin mukana olevassa näyttelyssä nähdään yhdeksän teosta, jotka ovat osa työstämääni Lähde / The Pond -teossarjaa: mystisiä kesäiltoja järvien äärellä sekä violetin ja keltaisen kontrasteja lumpeiden ja veden hohtavilla rajapinnoilla.

Valokuvat : Jessica Niiranen