Nuuksion syksyn värejä / Autumn colours at Galleria Contempo

Nuuksion syksyn värejä / Autumn colours at Galleria Contempo

english

These days while walking the streets of Helsinki one might already notice the first leaves of Autumn rustling under one’s shoes. The green tones and golden sunlight of Summer are fading away and we are slowly approaching Autumn. Along with the new season my single exhibition at Galleria Contempo is also drawing closer. 

The exhibition is open in October from the 6th to the 29th and the paintings seen in it depict the autumny hues of the Nuuksio nature park. I want to share nature’s small wonders and the amazing colours created by light with my audience. The paintings also play with the contrasts seen in Autumn: subdued, but strong colours; the burning warmth of red and orange hues against a steely gray sky. 

In my previous paintings I have already for some time been exploring the plentiful and beautiful colours of Summer. Autumn as a season is more one of melancholy, but during a walk in Nuuksio in 2016 I started to see the wistful atmosphere in a new way and that’s what this new series of paintings “Valon viimeinen kosketus” is born from.

Galleria Contempo
Opening ceremony 5.10.
Exhibition 6.10. – 29.10.2017

Lönnrotinkatu 23, 00120 Helsinki

Monday closed
Tue – Fri 11 – 17
Sat – Sun 12 – 16

 

finnish

Näinä päivinä Helsingin katuja kävellessään saattaa jo huomata ensimmäisten puista pudonneiden lehtien kahisevan kenkiensä alla. Kesän vihreän ja auringonkultaisen hohteen hiipuessa alammekin hiljalleen olla syksyn kynnyksellä ja sen myötä lähestyy myös seuraava yksityisnäyttelyni Helsingin Galleria Contempossa.

Lokakuinen näyttely on avoinna 6.10. – 29.10. ja siellä nähtävissä maalauksissani kuvaan Nuuksion syksyn keltaisia, oransseja ja punaisia sävyjä. Haluan antaa katsojille kokemuksen luonnon pienistä ihmeistä ja valon luomista upeista väreistä. Maalauksissa leikitellään syksyn kontrasteilla: sammuneet, mutta voimakkaat värit; punaisten ja oranssien hehkuvaa lämpöä rinnakkain kylmänharmaan taivaan kanssa.

Olen tutkinut aiemmissa maalauksissani jo pitkään kesän värejä, joissa minua on kiehtonut niiden runsaus ja kauneus. Syksy on vuodenaikana melankolisempi, ja kauneudessaan ehkä hieman mystisempi. Vuoden 2016 syksyllä Nuuksiossa kävelyllä ollessani aloin kuitenkin nähdä vuodenajan haikeuden uusin silmin, ja siitä syntyi tämä uusi teossarja “Valon viimeinen kosketus”.

Nähdään Galleria Contempossa!

Galleria Contempo
Näyttelyavajaiset 5.10.
Näyttely avoinna 6.10. – 29.10.2017

Lönnrotinkatu 23, 00120 Helsinki

Ma suljettu
Ti – pe 11 – 17
La – su 12 – 16